Tom
Yam
- ½
ekor ayam (dipotong kecil)
- 2
biji bawang besar (dihiris bulat)
- 3
biji bawang putih (ditumbuk kasar)
- 15-20
batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
- 2
batang serai (dititik)
- 1
sudu besar pes tom yam
- 4
helai daun limau purut
- 2-3
biji limau nipis (diambil jusnya)
- 3-4
cawan air
- Garam dan perasa
- Sedikit
minyak
- Sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
Cara-cara:
- Panaskan
minyak dalam periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
- Masukkan
ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
- Masukkan
air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan
daun limau.
- Masukkan
cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
- Kemudian
masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
- Akhir sekali masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
- Tom yam yang enak harus pedas, masam dan wangi dari aroma daun
limau.
Paprik
Bahan-bahan: (4 orang)
- ½
ekor ayam - dipotong kecil-kecil
- 4
ulas bwg merah - ditumbuk
- 2
ulas bwg putih - ditumbuk
- 1
labu bwg besar - dimayang
- 2
btg serai - dititik
- 2
biji buah tomato - dipotong 4
- 5
biji cili padi - ditumbuk
- Bunga
kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
- Sedikit
sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
- Bahan-bahan perasa
Cara-cara:
- Panaskan
kuali. gorengkan ayam (agak-agak sampai masak, jangan terlalu garing).
- Masukkan
bawang merah, bawang putih dan cili yang ditumbuk, kacau sekejap.
- Masukkan
sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap
dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut dan
sayur-sayuran.
- Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.
Udang
Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan: (6
orang)
- 1/2
kg udang saiz sederhana (dibuang kepala)
- 2
biji santan
- 15
ulas cili padi (dikisar)
- 2
ulas bawang putih (dikisar)
- 1
ulas bawang merah (dikisar)
- 2
batang serai (dititik)
- Serbuk
kunyit
- 6
batang kacang panjang
- Asam
keping
- Garam
Cara-cara:
- Campurkan
santan, cili padi, bawang putih, bwg merah, serai dan serbuk kunyit di
dalam periuk. Kemudian baru dihidupkan api dan gaul perlahan-lahan supaya tidak pecah minyak.
- Agak-agak dalam 5 minit, masukkan pula kacang panjang, asam keping dan garam.
Kacau perlahan-lahan sehingga sedikit mengelegak kemudian masukkan udang. Kacau
perlahan-lahan sehingga udang masak.
- Sedikit makluman, serbuk kunyit boleh digantikan dengan kunyit hidup. Sayur kacang panjang juga boleh digantikan dengen tomato, kacang buncis, terung atau belimbing. Bergantung kepada citarasa anda.
Kerabu
Sotong
Bahan-bahan:
- 1/2 kg sotong,
dibersihkan, potongkan anggaran 1 inci tebal dan direbus dengan sedikit
air dan garam. Letakkan beberapa potongan kecil halis, untuk menghilang
bau hanyir
- 1 labu bawang
besar di mayang
- 1 cawan taugeh
di buangkan ekornya
- 1 ikat ( 50 sen)
kacang botol di potong 1/2 inci panjang
- 1/2 biji kelapa
goreng
- 4 biji lada
merah dan sebesar ibu jari belacan ditumbuk bersama sedikit gula dan
garam. Kalau nak pedas, boleh campurkan dengan sedikit cili api
- 1 biji limau nipis, diambil airnya.
Cara-cara:
- Apabila sotong
sudah masak, angkat dan toskan.
- Campurkan semua
bahan-bahan diatas. Letakkan sedikit garam dan gula.
- Perahkan air
limau nipis dan gaul rata. Masam manis tu, kita agak-agak la.
- Sebenarnya untuk
kerabu ni, kita boleh letak bermacam-macam jenis sayuran yang boleh dibuat ulam. Kalau nak letakkan kacang panjang pun
boleh.
- kalau tak ada
kacang botol, nak parutkan mangga muda pun boleh.
- Kalau nak letakkan kacang tumbuk untuk nak lemakkan pun boleh. Ikut citarasa anda.
Kerabu
Perut
- 100 gm kacang
panjang (dipotong 3cm)
- 200 gm tauge
- 500 gm perut
lembu
- ½ biji
kelapa(buat kerisik)
- 3 batang serai
- 2 sudu besar
udang kering
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang
putih
- 2 labu bawang
besar
- 20 tangkai cili
padi
- 2 tangkai cili
merah
- 2 biji limau
nipis
Cara-cara:
- Perut lembu
dibersihkan, direbus dan dipotong memanjang dan kecil-kecil.
- Tauge dan kacang panjang dicelur.
- Kelapa diparut dan digoreng untuk dijadikan kerisik.
- Bawang putih dan merah, serai, udang kering dan cili padi ditumbuk hingga halus.
- Campurkan semua bahan yang telah ditumbuk dengan kerisik.
- Tambahkan perut
lembu, kacang panjang dan tauge.
- Perahkan limau
nipis, tambahkan garam dan gula, gaul hingga kesemua bahan sama
rata.
- Kemudian taburkan bawang besar dan cili merah hiris di atasnya.
Bahan-bahan (A):
- Bawang
merah - 2 senduk
- Bawang
Puteh - 2 sudu
- Halia
- 2 sudu
- Lengkuas
- 2 sudu
- Rempah
gulai
- Rempah
Nasi Dagang separuh - 1/3
- Santan
- 3 biji
- Lada
giling/cili boh 1kg
- Lada
jarum
Bahan-bahan (B):
- Ikan
kukus dengan garam dan asam keping
- Air
rebusan simpan untuk kuah
Cara-cara:
- Masak
santan sampai pecah minyak
- Masuk
cili boh
- Masuk
bahan kisar (Bahan A)
- Masukkan
air (air rebusan ikan)
- Masukkan
nisan 1 keping, ajinomoto dan cili padi
Bahan untuk nasi - beras Siam + beras pulut ½ kg:
- Beras
1 gantang di rendam lebih daripada 8-10jam
- 3
biji santan (anggaran 1 gayung mandi)
- Garam
kasar 1 genggam + 1 senduk gula (untuk santan pekat)
- Halba
+ halia + bawang merah (di mayang)
Cara-cara:
- Kukus
nasi dalam ½ jam
- Keluarkan,
siram dengan santan cair 2 kole/gayung
- Kukus
balik sampai masak
- Keluarkan
balik, siram dengan santan pekat
- Masuk halia, halba dan bawang
Untuk siram santan:
Siraman
1 - santan cair (2 kole/gayung)
Siraman 2 - santan pekat (1 kole/gayung)
Siraman 2 - santan pekat (1 kole/gayung)
No comments:
Post a Comment